Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

Green Lighthouse er LEED certificeret

maj 1st, 2012 by Maja Nørgaard Brandt · Ingen kommentarer · Bæredygtigt byggeri

COWI har i samarbejde med de øvrige parter i Green Lighthouse projektet nu gennemført certificeringen af bygningen i LEED, se blandt andet her. Vi har gennemført certificeringen i samarbejde med Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, VELUX, VELFAC, CCO og Københavns Kommune. Med denne internationale certificeringsordning, kan man vurdere bæredygtighedsniveauet på Green Lighthouse i forhold til udenlandske samarbejdspartneres bygninger.

Det er, hvis vi selv skal sige det, noget af en bedrift at blive de første der certificerer et byggeri i en af de store certificeringsordning (LEED, BREEAM, DGNB). Der er allerede et par bygninger der er certificerede, men ikke for opførelsen af bygningerne. Certificeringen er fortrinsvis gennemført af Bjarne Poulsen fra COWI, mens jeg har stået for kvalitetssikring og bistand med de mest komplicerede spørgsmål.

Foto: Jacob Bukh Kristensen

Det har været en noget besværlig proces, som har lært os en masse lektioner om hvor højt et dokumentationsniveau der kræves i disse ordninger og vi har kæmpet med amerikanske måder at gribe tingene an på og deres til tider noget stædige fastholdelse på at deres måde at gøre tingene er den eneste rigtige. Herunder nævner jeg et par af de vigtigste snublesten, som vi har skullet klare.

  • Amerikanerne forstår ikke vores fjernvarmesystem. De blev ved med at kræve at vi regnede tryktab, varmetab og effektivitet helt tilbage til værket. I København giver det ikke rigtig mening. Vi fandt dog endelig en løsning, som vi også kan bruge på fremtidige projekter
  • Energiberegningerne, der skal gennemføres i forbindelse med et LEED projekt er meget omfattende og det er nødvendigt at regne timebaseret for hver enkelt zone. Det er meget mere omfattende end hvad vi normalt gør i Danmark og kræver mange ekstra timer
  • Når amerikanerne brænder affald af, får de ikke noget ud af det energimæssigt. Derfor er det svært at overholde de amerikanske krav til affaldssortering, da det gælder om at undgå al afbrænding i USA. I Danmark derimod får vi noget positivt ud af det. Det har vi dog ikke kunnet få lov til at godskrive.

Med denne succesfulde certificering, føler vi os godt rustet til at håndtere de formodentlig mange fremtidige certificeringer! Vi har allerede nu gang i en række forskellige opgaver på dette område og er sikre på at opmærksomheden på certificeringerne kun vil stige.

Vi synes arbejdet med certificeringen har været spændende og udfordrende, men også en god optakt til de kommende nyheder omkring de mange pilotprojekter, der skal certificeres i DGNB, hvilket Green Lighthouse også skal.

Tags: ··

Ingen kommentarer indtil videre ↓

Der er ingen kommentarer endnu... skriv en kommentar herunder.

Skriv en kommentar