Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

Materialeminimering eller materialestyring?

oktober 18th, 2011 by Maja Nørgaard Brandt · Ingen kommentarer · Bæredygtigt byggeri

Svingende og stigende priser på råmaterialer og politiske magtkampe om ressourcerne i samspil med en kraftig geografisk centralisering af minedriften bidrager alt sammen til et voksende fokus på materialeforbrug – også i byggeriet. Et fokus, som måske kan give os andre perspektiver på udviklingen af fremtidens bæredygtige byggeri?

Dansk Industri har i ”Sådan ligger landet – Globaliseringsredegørelse 2011” beskrevet denne tendens i kapitlet ”Den globale kamp om råvarer”. Jeg synes dette er særdeles tankevækkende – særligt i forhold til at skabe nye tilgange og forretningsmodeller for byggeriet.

I denne sammenhæng bliver Cradle to Cradle princippet ”Affald = Føde” super spændende at udforske. Princippet går ud på, at design og materialesammensætning skal tænkes ind i et kontinuerligt kredsløb, hvor materialerne efter endt brugstid kan indgå som næringsstoffer for nye processer – enten industrielle næringsstoffer i en teknisk genanvendelses- og produktionsproces, eller biologiske næringsstoffer for naturen. Hvis vi designer produkter og bygger bygninger, så de er lette at skille ad i rene materialegrupper, og herved gør at materialerne kan indgå i en genanvendelsesproces, hvor værdi og kvalitet i materialet bliver bibeholdt i videst mulig udstrækning, så kan det give nogle helt nye muligheder – både miljømæssigt og økonomisk.

Mange virksomheder arbejder allerede med at tænke deres produkter som råmaterialer, når brugstiden er opbrugt. Tag f.eks. Shaw, som genbruger nylon fra kasserede tæpper til en ny produktion. Eller Mærsk Line’s nye Triple E skibe, som jeg skrev om tidligere. Jacob Sterling, Head of Climate and Environment i Mærsk Line forklarer det meget fint ved dette citat: “This is about eliminating waste. We are not only investing millions of dollars in buying ships, we are also investing millions of dollars in tonnes of materials, some of which are limited resources. If we can define and locate all the materials, it greatly improves their value and reusability for future vessels, containers and more”

Og var der så ellers nogen, der sagde noget om Urban Mining og potentialerne i det? Det må blive stof for et senere blogindlæg…

Tags: ···

Ingen kommentarer indtil videre ↓

Der er ingen kommentarer endnu... skriv en kommentar herunder.

Skriv en kommentar