Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

Studietur til USA: Bæredygtig byudvikling – LEED ND, Napa Pipe

juli 15th, 2011 by PEWE · Ingen kommentarer · Bæredygtigt byggeri

Et af mine formål med turen til USA og især Californien var at besøge byområder, der er ved at blive certificeret efter den nye certificeringsordning LEED ND (Neighborhood Development). Endnu er der kun gennemført pilotprojekter og mange af disse er stadig ikke andet end streger på et stykke papir. Den endelige version er netop frigivet, men der er ingen endeligt gennemførte projekter. Her skal man huske på, at tidsperspektivet er noget længere end for bygninger. Derfor er certificeringen da også en tretrinsraket, hvor man først får den endelige certificering når projektet er godt i gang.

LEED ND områder er karakteriseret ved at de opføres i tilknytning til eksisterende bydannelse; enten på nedlagte industrigrunde, ny og fortættet brug af eksisterende by, nær offentlig trafik, ændret brug af forstadskvarterer eller ny byudvikling nær eksisterende by.

På trods af at projekterne ikke var langt fremme valgte jeg at se på nogle af disse steder, da der er mange af dem i området omkring San Francisco, hvor vi brugte den sidste uge af turen.

Blandt de steder jeg besøgte var en gammel stålrørsfabrik i Napa (dem med vinen) kaldet Napa Pipe, som lå smukt ved floden ca. 5 km fra centrum. Som det fremgår af billedet, er der stadig ikke rigtigt noget at se, men planerne går på blandet udnyttelse, hvor der både vil være arbejdspladser og boliger tæt på hinanden, hvor især transportbehovet sænkes. Desværre var der ikke meget information om den forventede energiforsyning. Men det virker som en bydel med et stort potentiale for at blive et rart og venligt sted på en smuk lokation.

Napa Pipe

Napa Pipe set fra en nærliggende bro over floden.

 I parentes kan jeg bemærke, at jeg vil bruge en del af sommeren på at læse mig igennem en LEED ND certificering. Det bliver en spændende udfordring at komme i gang med.

Tags: ·

Ingen kommentarer indtil videre ↓

Der er ingen kommentarer endnu... skriv en kommentar herunder.

Skriv en kommentar