Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

Studietur i USA: Interview med Gary F. Christensen og Marva Schwager fra The Christensen Corporation om erfaringer med LEED

juli 7th, 2011 by PEWE · Ingen kommentarer · Ikke kategoriseret

I den forrige blog beskrev jeg Banner Bank bygningen. Jeg var samtidig så heldig, at jeg fik snakket med Gary Christensen og Marva Schwager, som begge har deres daglige arbejde i bygningen. Ud over at have designet bygningen, arbejder The Christensen Corporation (TCC) med bygningsdriften og den fortsatte opfølgning af energiforbrug og LEED certificering af de enkelte lejeres kontorer. Her er der nemlig et krav om at interiøret skal certificeres. Faktisk vil en lejer ”kun” få en guldcertificering, hvis der ikke er fokus på interiøret. Derfor arbejder TCC på at lave et standardiseret interiør, som sikrer platinniveauet for alle lejere, uden at det skal vurderes ved skift af lejere – også for at undgå en stor mængde papirarbejde.

Gary Christensen kunne fortælle at han mente, at LEED ikke var andet end en god start, men at efterfølgende handling og opfølgning var meget vigtigt i forhold til at drage nytte af det gode bygningsdesign. Marva fortalte at der var ekstrem fokus på energiforbruget i bygningen så det forventede forbrug blev overholdt og stadig formindsket. Yderligere blev lejerne hjulpet til at gøre det bedre. Det var meget imponerende at se deres styringsprogram og deres opfølgning på de enkelte lejere. Dette viste Marva via en gennemgang af styringsprogram i bygningen og forbrugsdata. Dette fokus har jeg ikke set i danske bygninger.

Her er der især noget vi kan lære. Blandt andet er det en vigtig parameter i forhold til udlejningen, at der er lavt energiforbrug og at bygningen er ”grøn”.

Derudover mente han også at LEED medførte en pokkers masse papirarbejde, en erfaring vi i COWI også godt kender til.

Derudover snakkede jeg med Gary om forskellene i dansk og amerikansk energiforsyning. Især var han imponeret over vores integrerede tankegang i forhold til energiforsyning, hvor el og varme produceres samtidig. I USA er fokus meget på el til både varme og køling. Han kunne dog omvendt fortælle om at Boise faktisk havde fjernvarme baseret på geotermisk varme, som jeg vil skrive mere om i et senere blogindlæg. 

Tags:

Ingen kommentarer indtil videre ↓

Der er ingen kommentarer endnu... skriv en kommentar herunder.

Skriv en kommentar