Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

Studietur til USA: Banner Bank i Boise, Idaho

juli 1st, 2011 by PEWE · Ingen kommentarer · Bæredygtigt byggeri

Mit navn er Peter Weitzmann og jeg vil i en række gæsteblogs beskrive en nyligt afholdt ferie i USA. Men først meget kort om mig selv; jeg er ansat i COWIs energiafdeling og arbejder med bæredygtig byudvikling og integreret design set fra et energiforsyningsperspektiv.

I 2006 var jeg den heldige modtager af Den Gule Mursten, som er et rejselegat, der uddeles af Boligfonden Kuben. Jeg vil indledningsvis starte med at takke Boligfonden Kuben mange gange for at de har gjort rejsen mulig.

Turen gik til det vestlige USA, dels Californien og dels Idaho. I USA er Idaho mest kendt for kartoffelproduktion, men de kan også bygningsdesign. Her besøgte jeg højhuset Banner Bank, som indeholder selve banken og diverse andre firmaer. Bygningen fik i 2006, som den kun 19. i USA en LEED Platinum certificering.

Planche ved elevatoren i Banner Bank
Planche ved elevatoren i Banner Bank
  1. I foyeren kan man, når man venter på elevatoren se følgende imponerende planche, hvor hver af de i bygningen benyttede koncepter benyttes.
    Vandbesparelse via opsamling af regnvand til toiletter og urinaler. Dette opsamles i en tank på 20.000 gallon, små 80.000 l. Oprindelig var planen at hele grunden skulle benyttes til opsamling, men grundet en masse fine gummipartikler biler, var man nødt til at nøjes med det vand, der faldt på højhusets tag. Partiklerne kunne ikke filtreres væk, og det gjorde at toiletterne altid så beskidte ud. Besparelsen er dermed mindre end forventet, og man kan se, at en god ide ikke altid lykkes.
  2.  Energieffektivitet med besparelser på 60% til belysning, 56% til ventilation, 56% til pumper, 38% til køling og beskedne 9% til opvarmning, men
  3. Bygningen forsynes med geotermisk varme. Mere om det i et senere indlæg.
  4. Dagslys og effektiv belysning var også i fokus. Som det kan fornemmes fra billedet af et hjørnekontor under ombygning er rummene både lyse og venlige, selv på en regnvejrsdag

I øvrigt fortalte Marva fra bygningsdriften, at ventilationen er så stille at flere brugere har klaget over at det ikke virkede. Enkelte krævede endog at der blev installeret en mere larmende indblæsning. Mere om bygningsdriften senere

Dagslys og kunstlys
Gode dagslysforhold selv i gråvejr

Tags: ··

Ingen kommentarer indtil videre ↓

Der er ingen kommentarer endnu... skriv en kommentar herunder.

Skriv en kommentar