Bæredygtigt byggeri – generation 2

Bæredygtigt byggeri – generation 2 header image 1

”Byggeriets beslutningstagere kender ikke klimaværktøjer”

februar 2nd, 2011 by Maja Nørgaard Brandt · 1 kommentar · Bæredygtigt byggeri

Sådan var overskriften på pressemeddelelsen fra Concito – Danmarks grønne tænketank forleden. 

Det er jo egentlig en lidt nedslående overskrift for min blog-debut, men jeg synes undersøgelsen på fin vis illustrerer den udfordring, vi står overfor.

Konklusionen drages ud fra en rundspørge til investorer, ejendomsforvaltere og -ejere, entreprenører, arkitekter og håndværkere.

De vigtigste resultater fra denne undersøgelse er, efter min mening:

75 % af de adspurgte svarer, at de – i varierende grad – har fokus på bygningens energieffektivitet, når de bygger nyt eller renoverer. Dette er jo ganske positivt! Men det er desværre også den eneste positive historie fra denne undersøgelse.

Kun 41 % har et godt kendskab til bygningsreglementets lavenergiklasse.

Og ser man på systemerne LEED, BREEAM og Cradle to Cradle, som vi tre her på bloggen arbejder meget med, så er kendskabet nærmest forsvindende lille.

90 % kender ikke BREEAM

77 % kender ikke LEED

Og 82 % kender ikke C2C

Det bør nok også nævnes, at svarprocenten var på kun 11 %, da en stor del af de adspurgte enten ikke var interesserede, eller mente de tilhørte målgruppen for undersøgelse, selv om de opfyldte de opstillede kriterier (som jeg dog ikke kender).

Jeg må indrømme, at jeg både havde håbet og troet, at der var en større interesse for og kendskab til værktøjerne for klimavenligt og bæredygtigt byggeri i den adspurgte målgruppe. Men da det ikke er tilfældet, så må vi jo bare se at komme ud over stepperne med de gode budskaber!

Hvad med jer – finder I denne undersøgelse overraskende? Eller bekræfter den bare det, vi oplever ude i markedet?

Tags:

1 kommentar indtil videre ↓

  • Kathrine Strøm Brattli

    I Norge driver vi nå med en norsk versjon av Breeam Commercial. Forhåpentligvis den første av mange sertifiseringssystemer som blir tilpasset norske forhold. Jeg krysser fingrene for at Breeam Communities blir den neste.

    For øvrig opplever jeg at få i bransjen i Norge kjenner til sertifiseringssytemene.

Skriv en kommentar